Raision sopimusviljelijät laadukkaan kauran tuottajina

Raision valmistamat kauraraaka-aineet ja tuotteet valmistetaan suomalaisesta kaurasta. Kaura tuotetaan lounaissuomalaisilla maatiloilla, jotka ovat keskittyneet viljan ja muiden viljelykasvien tuotantoon.

Raision kaurahankinta perustuu sopimusviljelyyn ja Raisiolla onkin useita satoja sopimusviljelijöitä. Sopimusviljely varmistaa kauran saatavuuden, myös haastavissa markkinatilanteissa. Luotettava toimitusvarmuus varmistetaan useiden sopimusviljelijöiden kautta.

Tiivis yhteistyö viljelijöiden kanssa takaa toimitusvarmuuden lisäksi kauran erinomaisen laadun.

hero_field_rfs

 

Ammattitaitoiset perhetilat

Maatilat ovat yksityisiä perhetiloja, joiden viljelyyn liittyvät työt tehdään pääsääntöisesti isäntäperheen voimin. Jonkin verran voidaan ruuhka-aikoina käyttää naapuriapua tai tiettyihin viljelytoimenpiteisiin erikoistuneita urakoitsijoita.

Raision sopimusviljelijät ovat ammattilaisia, jotka valitsevat viljelytoimenpiteet kauran viljelyyn juuri sopiviksi oman tilan tuotanto-olosuhteisiin. Viljelijät kuuluvat EU:n maataloustukijärjestelmään (CAP), jonka viljelyehtoja viljelijät noudattavat, kuten mm. viljelykiertoon, kasvinsuojeluun ja lannoitukseen liittyviä ehtoja. Valtaosa viljelijöistä noudattaa myös kansallista maatalouden ympäristöohjelmaa.

Raision sopimusviljelijöitä velvoittavat myös Raision tavarantoimittajille laatimat eettiset ohjeet.

 

Suorat toimitukset maatilalta myllylle

Viljelijät toimittavat kauran Nokian myllylle suoraan maatilaltaan sopimuskauden aikana, elo- kesäkuun välisenä aikana. Suorat toimitukset maatiloilta varmistaa kauralle parhaan mahdollisen jäljitettävyyden.

Maatilat sijaitsevat noin 100 km säteellä Nokian myllystä.

hero-rfs

 

Laadunvarmistus on yhteistyötä

Kauran laatu varmistetaan yhteistyössä viljelijöiden kanssa. Aina ennen toimitusta viljelijä lähettää ennakkonäytteen Nokian viljalaboratorioon, jossa se analysoidaan. Jos kauran laatu täyttää Raision asettamat laatuvaatimukset, kauralle sovitaan toimitusaika Nokian myllylle.

Vielä ennen viljan vastaanottoa viljakuormasta otetaan näyte, joka analysoidaan ennen kuorman purkua. Kaura varastoidaan myllyllä siilokohtaisesti mm. laadun perusteella.

Korkea laatu muodostuu jyvän vaaleasta, kauniista väristä, suuresta jyväpainosta, ja puhtaudesta (ei roskia, rikkoja tai muiden viljojen jyviä). Kauran tulee myös täyttää EU:n asettamat raja-arvot toksiinien tai muiden jäämien osalta.

Laadukas kaura mahdollistaa toimivuuden tuotantoprosesseissa ja sopivuuden erilaisten kauratuotteiden valmistukseen. Raisio kannustaa viljelijöitä mahdollisimman korkeaan myllykauran laatuun laatuperusteisella hinnoittelulla ja sopimuspalkkioilla.

 

Pitkäaikaista yhteistyötä

Viljelysopimukset viljelijöiden kanssa tehdään kasvukaudeksi kerrallaan. Raision sopimusviljelijöillä on kuitenkin pitkät perinteet kumppanuudesta ja monet tilat ovat toimittaneet viljaa Raision myllyille usean sukupolven ajan.

Sopimustoiminnan kautta Raisio pyrkii tarjoamaan viljelijöille lisäarvoa mm. monipuolisen sopimusvalikoiman ja aktiivisen yhteydenpidon kautta sekä koulutustilaisuuksia järjestämällä. Suorat kontaktit kauran käyttäjän ja viljelijöiden välillä on merkittävä lisäarvo ja mahdollisuus kehittää kauran viljelyä Suomessa entistä kestävämmäksi, viljelyvarmemmaksi ja myös taloudellisesti kannattavaksi toiminnaksi.

Useimmat Raisiolle kauraa toimittavista tiloista tekevät viljelysopimuksen Raision kanssa jo ennen kasvukauden alkua. Sopimuksissa sovitaan toimitettava viljamäärä, viljeltävä lajike sekä usein myös hinta. Lajikevalintaan Raisio antaa neuvoja, mutta viljelijä kuitenkin itse valitsee viljeltävän kauralajikkeen siten, että ne soveltuvat Suomen pohjoisiin olosuhteisiin, tuottavat myllykäyttöön soveltuvaa laatua, ja tilan viljelyolosuhteisiin.

Lajikkeina ovat Suomessa (Boreal kasvinjalostus Oy) jalostettuja lajikkeita, mutta myös muualla Euroopassa jalostettuja lajikkeita. Suosituimpia lajikkeita ovat mm. Avanti, Avenue, Benny, Matty, Niklas ja Proxy.

block_oat_rfs

 

Kylvöstä asiakkaan käyttöön

Kaura kylvetään yleensä toukokuussa ja sadonkorjuu ajoittuu elo-syyskuulle. Kasvukausi on lyhyt, mutta toisaalta hyvin intensiivinen johtuen pitkästä päivän pituudesta.

Kasvit pystyvät yhteyttämään ja kasvamaan keskikesällä myös öiseen aikaan, mikä kompensoi vuorokausina mitattuna lyhyttä kasvukautta.

Sadonkorjuun jälkeen viljat kuivataan sopimustilojen omissa kuivureissa ja myös varastoidaan tiloilla. Viljelijät toimittavat kauran suoraan tiloilta myllylle, jossa kaurasta valmistetaan hiutaleita, jauhoja ja leseitä erilaisiin asiakastarpeisiin.