Artikkelit

Kaura maidottomissa tuotteissa: Case Elovena Kaurajuoma kahviin

Kirjoittanut Raisio Food Solutions | 21.1.2025 14:01

Raisio on yksi Suomen johtavista kauran tuottajista ja hyödyntää kauran asiantuntemustaan myös omien kuluttajatuotteiden kehittämisessä. Elovena Kaurajuoma kahviin osoittaa, miten kotimaisesta kaurasta saadaan maistuva ja vastuullinen kumppani kahville.

Kauraosaamista pellolta kuluttajatuotteisiin

Raisio tunnetaan paitsi kauran tuottajana myös suosituista viljapohjaisista kuluttajatuotteistaan, jotka kuuluvat miljoonien kotien arkeen. Osaamisemme ulottuu kauran tuotannosta sen jalostamiseen raaka-aineeksi ja kuluttajatuotteiksi. Keräämme jatkuvasti arvokasta tietoa kuluttajatrendeistä ja jaamme tätä asiantuntemusta myös asiakkaidemme hyödyksi.

Elovena Kaurajuoma kahviin on oiva esimerkki osaamisestamme kuluttajatuotteiden kehittämisessä. Kasvipohjainen sekä hiilineutraalilla energialla valmistettu vaihtoehto on pehmeän täyteläinen kumppani ympäristötietoisten kuluttajien kahvihetkiin.

Elovena Kaurajuoma kahviin vastaa kasvipohjaisten tuotteiden kasvavaan kysyntään

Elovena Kaurajuoma kahviin kehitettiin vastaamaan kuluttajien toiveeseen saada kasvipohjaisia vaihtoehtoja kahvin kanssa nautittavaksi. 

"Kasvipohjaisten juomien suosion kasvu heijastaa hyvinvointitrendiä ja ympäristötietoisuutta," sanoo tuoteryhmäpäällikkö Eriika Reiss. "Kuluttajat olivat jo tottuneet kaurajuoman makuun kahviloissa ja halusivat saman maun myös kotona nautittaviin kahvihetkiinsä."

Elovena Kaurajuoma kahviin sisältää maitoa vastaavan määrän kalsiumia, jodia ja vitamiineja. Toisin kuin maidossa, siinä on vain vähän tyydyttynyttä rasvaa. Niinpä se onkin erinomainen valinta kahviin lorautettavaksi. 

"Kasvipohjainen, laktoositon ja gluteeniton juoma tuo kahviin pehmeän täyteläisen maun ja täyttää myös Sydänmerkki- ja Hyvää Suomesta -kriteerit,” tiivistää kehityspäällikkö Päivi Kuusisto.

Monipuolinen kaura täydentää kahvin maun

Kahvin voimakas maku ja happamuus asettavat vaatimuksia kaurajuoman koostumukselle. 

"Maku on aina ykkösasia. Siksi kahvijuoman makua ja toimivuutta testattiin eri kahvilaaduilla, myös yhteistyössä kahvipaahtimon ammattilaisten kanssa " kertoo kehityspäällikkö Kuusisto. ”Toinen tärkeä ominaisuus on vaahtoavuus. Elovena Kaurajuoma kahviin vaahtoaa jopa purkkia ravistamalla, joten juoma on helposti käyttövalmis myös erikoiskahveihin.”

Kaura on monipuolinen raaka-aine, josta voidaan valmistaa useita erilaisia kaurajuomien lähtömateriaaleiksi sopivia jakeita. Eri jakeilla saadaan tuotua juomiin erilaista makua. 

"Esimerkiksi ydinjauho antaa neutraalin pohjan, jossa kahvi saa olla juoman päämaku. Täysjyväkaura taas tuo täyteläistä viljan makua," Kuusisto kuvailee.

Elovena Kaurajuoma kahviin tuotekehityksessä testattiinkin neljää erilaista kauraraaka-ainetta, jotta löydettiin tuotteeseen sopivin makuprofiili.

Pohjoismaat ovat kaurajuomien kahvikäytön edelläkävijöitä

Suomessa puolet kotitalouksista kaataa kahviinsa kauramaitoa. Kasvipohjaisten juomien markkinan arvo Suomessa on jo noin 70 miljoonaa euroa.

"Pohjoismaat ovat kaurajuomien käytön edelläkävijöitä. Meillä suodatinkahvia juodaan paljon, erityisesti kotona, ja kasvipohjaiset juomat ovat vakiinnuttaneet paikkansa suodatinkahvin rinnalla," kertoo tuoteryhmäpäällikkö Reiss. "Kaurajuomien kysyntä on kasvanut vuosittain kaksinumeroisin luvuin."

Yhä useammat kuluttajat kokeilevat kaurajuomia kahvin kanssa, joten kaurajuomamarkkinoiden tulevaisuudennäkymät ovat valoisat. Suosion taustalla on kauran ekologisuus ja luonnollisuus – ominaisuudet, jotka puhuttelevat ympäristötietoisia kuluttajia ympäri maailman.

"Kaura on puhdas ja luonnollinen raaka-aine. Kaurajuomien hiilijalanjälki on usein huomattavasti pienempi kuin maidon. Tämä on monille kuluttajille tärkeä valintaperuste," Reiss tiivistää.

Vinkit kauran käyttöön maidottomia tuotteita kehittäville

Elovena Kaurajuoma kahviin on hyvä esimerkki siitä, miten kauran luonnolliset ominaisuudet täydentävät kahvin makua. Suomessa suositaan suodatinkahvia, kun taas monissa muissa maissa kahvia valmistetaan mutteripannulla tai nautitaan kahviloissa.

Tuoteryhmäpäällikkö Reiss korostaa markkinoiden ymmärtämisen ja kuluttajien tarpeiden kuuntelun tärkeyttä.

”Yhteistyö kahvipaahtimoiden, kahvikoneiden maahantuojien ja jopa kahviloiden kanssa auttaa varmistamaan, että tuote toimii juuri kyseisen markkinan kahvilaaduissa ja laitteissa.”

Kauratuotteiden tuotekehitys on joustavaa, sillä eri kaurajakeet mahdollistavat tuotteen maun ja rakenteen hienosäädön. Kehityspäällikkö Kuusisto kehottaa valitsemaan kauraraaka-aineen aina markkinatarpeen mukaan.

"Eri kaurajakeiden valinta ja prosessointimenetelmät, kuten jauhaminen, vaikuttavat merkittävästi lopputuotteen makuun ja rakenteeseen. Ne on hyvä valita kuluttajien makutottumusten ja kahvinjuontitapojen mukaan. Raision monipuoliset ja gluteenittomat kauraraaka-aineet tarjoavat joustavuutta erilaisille markkinoille."

Kauratuotteiden asiantuntemuksemme tuotekehityksesi tueksi

Haluatko kuulla lisää kaurasta raaka-aineena ja sen käytöstä menestyvien kuluttajatuotteiden kehittämisessä? Tiimimme on valmiina tarjoamaan syvällisen kauraosaamisemme myös sinun tuotteidesi tueksi.