Erilaiset vatsavaivat koskettavat yllättävän monia suomalaisia. Ärtyvästä suolesta kärsii arviolta noin 10% työikäisistä, mutta omasta mielestään herkkävatsaisia on vielä huomattavasti enemmän.
Monet ärtyvän suolen oireista kärsivät saavat apua FODMAP-ruokavaliosta, jossa vältetään tiettyjä heikosti imeytyviä, lyhytketjuisia hiilihydraatteja.
FODMAP-hiilihydraatteja on erityisesti kasvikunnan tuotteissa. Vältettävien listalla on mm. palkokasvit, sipulit ja osa kaaleista ja hedelmistä. Viljoista vältettäviä ovat vehnä, ruis ja ohra sekä niistä valmistetut tuotteet. Kaura sen sijaan sopii FODMAP-rajoitusta noudattavan ruokavalioon. Kaura onkin vatsaystävällistä ruokaa ja erinomainen kuidunlähde myös herkkävatsaiselle.